RPG = Szerepjáték! De vajon mit is takar a Role Playing Game kifejezés?

Szóljunk pár szót a szerepjátékról. Ezt az egészen újfajta játéktípust, amely annyira alapvető kategória, mint a kétszemélyes játékok, vagy a sportjátékok kategóriája, csak húsz évvel ezelőtt találták ki. A játék egyik alapvető újdonsága, hogy a játékosok nem egymás ellen játszanak, nem egymás elpusztítására törekszenek, hanem képzeletbeli ellenfelekkel küzdenek meg, egymást segítve. Ez persze eddig majdnem ugyanaz, mint egy számítógépes játék. Ezekben az ún. szerepjátékokban azonban a játékos egy részletesen kidolgozott személyiséget alakít, amelynek tulajdonságai, képességei fokozatosan fejlődnek, és ezáltal egyre keményebb kihívásokkal nézhet szembe. Ez egyrészt a szinte végtelen változatosságot, másrészt az igen gyakori sikerélményt biztosítja. A játékos minden újabb játékban ugyanazt a karaktert alakítja, így minden tárgy, tudás, tapasztalat, amit egy korábbi alkalommal szerzett, felhasználható később is.

Ideális esetben egy játékban a mesélővel együtt 3-6 fő vesz részt. Az ennél nagyobb létszámú társaságok, azaz partyk a mesélő számára kezelhetetlenné válnak, a játékosokra pedig nem jut elég figyelem.

A szerepjáték azonban kinőtte ezen kereteket, egyre több formája jelenik meg. Ezen formák már kevésbé igénylik a játékosok közti személyes kontaktus, mely igen előnyös a kevés szabadidővel rendelkezők számára, így nem kell felhagyni kedvtelésükkel. Ezen esetekben segédeszközöket is használnak a játékhoz, vagy csak más csatornán folyik a kommunkiáció. Ilyen eszközök lehetnek a kártya, e-mail, és az online szerepjáték is.

Egy példa ingyenes online szerepjátékra: Végzetúr