HKK szleng szótár

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a szavakat, kifejezéseket, melyek nem mindenki számára egyértelműek, viszont a HKK-sok előszeretettel használják őket ebben a különleges rpg világban. Ezek elsősorban az angol nyelvből, főleg a másik nagy gyűjtögetős kártyából, a Magic: the Gatheringből származnak. Sokszor egyszerűbb és egyértelműbb mintha magyarul körbeírnánk a kifejezést.

Blokkol:
Ez egy kicsit félrevezető, mivel ezt nem csak a Rhatt lapok általi max. varázspont csökkentést jelenti, hanem lények esetében is alkalmazzuk. Eme második használata azt jelenti, amikor egy vagy több lény megtámadja az ellenfél őrposztban levő lényét, hogy a többi lényünk elüthessen mellette, és közvetlenül az ellenfelet támadhassa.

Cápázás:
Tisztességtelen csere. A rutinosabb játékos úgy cserél elsősorban kezdőkkel, hogy sokkal értékesebb lapokat kap annál, mint amiket ad.

Counter:
Ellenvarázslat. Minden olyan lap, amivel egy másik lap kijátszást megakadályozhatod. A HKK-ban ezek vagy reakció lapok, vagy reakció képességek.

Csont:
Szörnykomponens.

Dobatás:
Egy forrás eredményképpen lapot dobatni az ellenfél kezéből.

Draft:
Olyan frissen bontott paklik versenye, ahol a játékosokat nyolcas csoportba osztjuk, és a bontatlan csomagok felbontása után minden játékos csak egy lapot vehet ki, majd továbbadja a csomagot. Így válogatnak, amíg el nem fogynak a bontatlan csomagok, és az így szerzett lapokból kell paklit csinálniuk. A sima frissen bontott paklik versenyéhez képest csökken a szerencse szerepe, jóval több múlik azon, hogy milyen lapokat válogatnak.

Etnikum:
Lények egy csoportja, amelyek közös altípussal rendelkeznek.

FAQ:
Angol rövidítés, aminek magyar jelentése: gyakran feltett kérdések. Elsősorban az Alanori Krónika Kérdezz-felelek rovatát értjük alatta, ahol ilyen kérdések alapján igyekszünk tisztázni a nem pontos szabályokat, vagy egy-egy lap működését.

Horda:
Olyan pakli, ami olcsó, nagyot ütő lényekkel játszik. A célja, hogy ezekkel a lényekkel lerohanja az ellenfelet, és minél előbb megnyerje a játékot. Általában, ha a játék elhúzódik, a horda támadóereje kimerül, és elveszti a játékot.

Kombó:
Két vagy több lap, ami erős kombinációt alkot egymással. Ha együtt vannak játékban, akkor sokkal erősebbek, mint külön-külön, akár egyből nyerhetünk is velük.

Kontroll:
Olyan pakli, ami sok varázslattal, spoilerekkel, lapleszedésekkel, ellenvarázslatokkal operál. Taktikája, hogy kontrollálja a játékot. Ami nagyon zavarja, azt ellenvarázsolja, a lapokat leszedi az asztalról, közben pedig erőforrás fölényt épít fel (varázspont, lap). Általában hosszabb játékot játszik, mint a horda, és ha a játék elejét túléli, ki tudja építeni az erőforrás fölényét, akkor nyer.

Lapleszedés:
Olyan varázslat vagy lap képesség, amivel célpont lapo(ka)t, vagy minden lapot a gyűjtőbe (Semmibe) küldünk. Fontos különbség, hogy nem kizárólag tárgyra, lényre stb. hat, hanem bármilyen lapra, emiatt sokkal univerzálisabb.

Pakliégetés:
Az ellenfél paklijának tetejéről a gyűjtőbe/Semmibe dobatás. Optimális esetben így elégetjük, vagyis eldobatjuk a teljes pakliját, nem tud lapot húzni, vagyis jó eséllyel megnyerjük a játékot.

Pre-release:
Az új kiegészítő bemutató versenye.

Sealed deck:
Frissen bontott paklik versenye, ahol a játékosok kapnak pár bontatlan csomagot, és az azokban talált lapokból rakják össze a paklijukat.

Side:
A kiegészítő pakli. A versenyeken minden ellenfeled ellen az első meccs után cserélhetsz lapokat a kiegészítő paklid és a játékos paklid között. Ezt a cselekvést side-olásnak is nevezik.

Spoiler:
Olyan, ami szinte minden pakliba belefér, a legerősebb lapok a HKK-ban (pl. Zu’lit kísérlete, Méonech fürkész, Áldozat az ősi isteneknek stb.).

Ütök:
A lénye(i)mmel támadom az ellenfelet. Természetesen csak azután, miután minden lényét blokkoltam legalább egy lényemmel.